Guidad tur i Vasamuséet

Vasamuséet är ett av de mest populära turistmålen i Stockholm, med över en miljon besökare per år. Muséet marknadsför sig med sloganen ”Från vrak till världsklass”, och det beskriver på ett passande sätt resan från regalskeppets Vasas förlisning till den världsattraktion muséet är idag.

Vasaskeppet bärgades redan 1961, men fick inte sin inrättning i Vasamuséet förrän 1990. Detta berodde till stor del på att skeppet till en början krävde ett enormt restaurationsarbete, som pågår än idag, även om arbetet numera förebygger att skeppet ska förmultna, mer än återuppbygger vraket, som den första restaurationen fokuserade på. Skeppet visades dock upp i provisoriska former redan innan dess, i en byggnad som låg söder om Vasamuséets nuvarande plats, och som kallades Wasavarvet. Byggnaden revs 1988, i samband med att skeppet flyttade till sina nuvarande lokaler.

Inför byggnationen av många viktiga byggnader i Stockholm har man utlyst en arkitekttävling, och Vasamuséet var inget undantag. Vann tävlingen gjorde Månsson & Dahlbäck Arkitektkontor, som drevs av svenska arkitekter. Som med all förändring fanns det de som kritiserade förslaget. Framförallt kritiserades muséets placering, som man menade skulle störa lugnet på Galärvarvskyrkogården och dessutom bryta strandlinjen. Den brytningen känns nog lika naturlig som husfasaderna längs Gamla Stan för en stockholmare idag.Guidad tur i Vasamuseet 2

Vasamuséet har expanderat sedan det invigdes. Vid 50-årsjubiléet av skeppets bärgning, 2011, meddelade Vasamuséet att man skulle bygga ut sina lokaler, framförallt för att kunna ackommodera det stigande antalet besökare. Att man ville göra detta berodde dels på de ohanterliga köerna som uppstod utanför muséet, och dels på att skeppet tog skada av att för många besökare vistades i lokalen samtidigt, eftersom klimatet då förändrades. Man skulle också bygga en ny museibutik och ett matsäcksrum. Att besöka Vasamuséet kan ta flera timmar om man vill hinna se alla utställningar, och det kan därför vara en bra idé att ha matsäck med sig. För den som är intresserad av nya recept till matsäcken på utflykten är det värt att kolla in denna sajt.

Förutom att gå runt själv och se på skeppet och utställningarna kan man också gå med en av de guidade visningarna som utgår regelbundet. Visningarna ingår i entrébiljetten, och de ges både på engelska och svenska. Under sommarhalvåret ges dessutom ett begränsat antal visningar på spanska och franska. Ett besök på Vasamuséet är både imponerande och lärorikt, och oavsett hur du tillbringar ditt besök kommer du att gå därifrån en upplevelse rikare.