Stadsvandringar i Stockholm

Stockholm är en vacker stad med en rik historia, och det finns många anledningar att vandra runt i staden med en guide som kan berätta om denna. Både privata företag och stadens olika museer arrangerar varje sommar ett flertal stadsvandringar med olika teman, och i utbudet finns något för alla.

Filmentusiasten tycker till exempel säkert om den stadsvandring som handlar om filmstjärnornas Stockholm, och kanske mer specifikt om hur de levde i Stockholm innan de tog sig till USA och Hollywood. Guiden Kettil Mannerheim berättar till exempel om Greta Garbos tidigare arbetsplats, om var Ingrid Bergman växte upp och om Ingmar Bergmans unga år i staden. Vandringen tar mellan 1,5 och 2 timmar.August_Strindberg

Den som fascineras mer av litteratur finner säkert en stadsvandring i August Strindbergs spår intressant. Sedan mer än 30 år tillbaka har guiden Anita Persson vandrat med sina grupper i Stockholm (och till och med utanför staden) för att visa spåren efter författaren. Visningen var till en början inte mer än en promenad från Strindbergsmuseet (som var Strindbergs sista bostad) till Mosebacke, men har sedan dess utvecklats allt mer. Anita själv menar att man hittar mer att visa ju mer man vandrar. Förutom att två av Strindbergs 24 (!) olika bostäder finns kvar än idag (varav den ena är Blå Tornet, det nuvarande Strindbergsmuseet och den andra Narvavägen 5) har Stockholm på många ställen inte förändrats mycket från Strindbergs tid, och det går därför lätt att vandra i hans fotspår och föreställa sig staden som den var då.

Den som vill höra mer renodlad Stockholmshistoria kan gå på någon av de många historiska vandringar som går genom staden. Bland annat kan man med en av Stockholms stadsmuseums guider vandra på Katarinaberget på Södermalm och lyssna på Stockholms historia genom fyra århundraden, från stormaktstiden (som symboliseras av Katarina kyrka) till 1700-talsbostäderna på Mäster Mikaels gata, Dihlströmska arbetsinrättningen som låg på Nytorgsgatan på 1800-talet och änkan Emilias bostad från 1917. Turen tar cirka 2 timmar, och börjar vid Mosebacke torg.

Något som underlättar vid stadsvandringar och guidade turer utomhus är om deltagarna lätt kan känna igen och hitta sin guide. Det kan därför vara en fördel att som guide bära kläder med namnet på sitt företag, kanske i en stark färg. Du kan enkelt beställa t-shirts, kepsar och andra produkter med tryck på Medtryck.com.