Att tänka på som guide

Att arbeta som guide innebär att man ständigt är i kontakt med människor och ens främsta uppgift är att förmedla kunskap om den plats de besöker. Det kan handla om städer och byar, muséer och fabriker, evenemang och bussturer och som guide är man, precis som ordet betyder, den som ledsagar gruppen. Guidning är ett kul och stimulerande yrke men också utmanande och krävande. Det finns en hel den saker man bör vara beredd på. Man kan jämföra det med att handla utrusning till sin häst och sitt ridande hos hestbolaget.se; om det inte finns bra instruktioner och personal kanske man missar de bästa bitarna.

Tålamod

Som guide gäller det att vara utrustad med en god portion tålamod. Människorna man guidar kommer att vara i alla åldrar och av alla sorter; vissa är trevliga och andra är sura, vissa ställer bra frågor andra undrar över de mest besynnerliga ting. Alla som har jobbat en längre tid som guide känner också till ”Ditsättaren”, det vill säga den gäst vars enda syfte med att vara med på guidningen verkar vara att sätta dit en. Hur man hanterar

besvärliga människor har mycket att göra med hur man själv är som person, men det gäller att man alltid håller tonen professionell.

De flesta gäster uppskattar att man tar sig tid och ser till att alla kommer i kapp. Är man ute på en stadsvandring eller en tur runt ett slott är det alltså viktigt att man väntar tills alla har samlats runt en, även om det innebär att de övriga får vänta en hel del. Tänk på att alla har betalat för att komma på din tur, och om någon tar sig extra tid för att fotografera eller helt enkelt rör sig långsamt så får man ta det, helt enkelt.

Var personlig

Självfallet ska en bra guide känna till sitt ämne mycket väl och skaffa sig så mycket kunskap om det som möjligt. Detta förväntar sig alla som ska på guidad tur! En bra guide bör också vara lite personlig i sina observationer och berättelser. Har du en kul historia om din första guidning eller finns det ett speciellt föremål på museet som du gillar så berätta gärna om det. På så sätt känner gästerna att de får en liten extra inblick.

Artikulation och röstvolym

Talar man till en större grupp så gäller det att man talar klart och tydligt. Det spelar ingen roll hur mycket du kan om

Gustav Vasa; om ingen förstår vad du säger så är det ingen idé med guidningen. Man får jobba lite på det här ibland och vissa går till och med till röstpedagoger för att få en bra volym och god artikulation. Tumregeln är dock att man talar relativt långsamt och uttalar ord lite överdrivet klart, särskilt om det är många personer man guidar.