Guidad tur i Ishotellet

Ishotellet i Jukkasjärvi, också kallat ICEHOTEL, var när det först lanserades det första i sitt slag i världen, och är fortfarande världens största i sitt slag. Dessutom är det en av Nordens största turistattraktioner.

Idén till hotellet föddes när japanska isskulptörer på besök i Jukkasjärvi skapade konst av is och arrangerade en utställning med konsten. Det var 1989. Ett år senare byggde man vidare på den idén och bjöd in en annan iskonstnär för att hålla vernissage i en igloo. Under vernissagen visade sig alla hotellrum i Jukkasjärvi vara fulla, och några av besökarna bad då att få sova i igloon. Igloon var byggd på Torneälven, där ishotellet står än idag, och vernissagebesökarna kan sägas vara de första som övernattade på hotellet. Företaget grundades samma år av Yngve Bergkvist.

Ishotellet är unikt på flera sätt jämfört med traditionella hotell. Det mest uppenbara sättet är naturligtvis att det är gjort av is. Men detta medför också att hotellets arkitektur är annorlunda varje år, eftersom det varje år byggs upp från grunden igen. Hotellet existerar mellan december och april. Efter detta börjar hotellet smälta bort, och blir till vatten som rinner ner i Torneälven. Hotellet är ungefär 5 500 kvadratmeter stort, och är byggt av 10 000 ton is och 30 000 ton snö från Torneälven. När grundkonstruktionen är klar låter man isskulptörer och konstnärer från hela världen skapa konst och inredning i de olika rummen, vilket gör att det inte finns två rum som är lika varandra i hotellet. Hotellet är indelat i olika sektioner som öppnas allt eftersom de färdigställs. När hela hotellet är öppet finns det rum nog för att inhysa 100 gäster, och hotellet innehåller dessutom en bar och kyrka. I kyrkan förrättas både dop och vigslar, de senare både i kristen och borgerlig form.Central hall at Ice Hotel near Kiruna, Lapland, north Sweden

Ishotellet är öppet för besök varje dag mellan klockan 10 och 16, och du kan alltså uppleva dess interiör utan att bo där. Om du vill veta mer om bakgrunden till ishotellet och om de konstverk och konstnärer som bidragit till hotellets konstruktion just det här året, kan du gå på en guidad visning. Om du övernattar i hotellet ingår visningen, annars kan du köpa en biljett bara till visningen för 325 kronor. Visningarna utgår klockan 10, 12 och 14 varje dag, på både svenska och engelska. De senare visningarna är högst relevanta, då ishotellet utsetts till ett av Sveriges sju underverk, och har ungefär 50 000 besökare varje år, varav minst lika många är internationella besökare som svenska.