Guidad tur i Stadshuset
Stockholms stadshus uppfördes efter planer av arkitekten Ragnar Östberg mellan år 1911 och 1923. Huset tjänade redan från dess färdigställande en viktig funktion för staden, eftersom kommunfullmäktige och stadens administration tidigare inte huserades i en och samma byggnad. Detta berodde på att det då inte fanns ett stadshus i Stockholm. Kommunfullmäktige sammanträdde istället i Börshuset i Gamla stan. Stockholms kommunfullmäktiges då 100 ledamöter började därför sammanträda i Stadshusets nybyggda Rådsal redan 1921, trots att Stadshuset inte invigdes officiellt förrän den 23 juni 1923.
Stadshuset kan idag sägas fylla tre viktiga funktioner. Dels har byggnaden självklart en politisk funktion, då huset är hem åt kommunfullmäktiges sammanträden, liksom åt kommunfullmäktiges ordförandes kontor, finansborgarrådets kontor och alla de avdelningar och enheter som utgör Stadsledningskontoret. Stadshuset har också en representativ funktion, något som Ragnar Östberg uppenbarligen hade i åtanke då han skapade den stora, pampiga byggnaden med sina imponerande salar, som Blå Hallen, Gyllene Salen och Prinsens galleri. Även om Östberg när han planerade Stadshuset inte visste att den prestigefulla Nobelbanketten skulle komma att hållas i först Gyllene Salen (från 1930) och sedan Blå Hallen (från 1975), hade han helt klart stora fester i åtanke när han designade Blå Hallens stora trappa gjord av svensk Kolmårdsmarmor och Gyllene Salens guldmosaikklädda väggar, inspirerade av den bysantinska stilen i de italienska katedralerna. Slutligen har Stadshuset en funktion som ett stort turistmål, då huset tar emot ungefär 300 000 besökare från hela världen varje år.
Stadshuset kan således besökas av allmänheten, men endast genom att gå med en guidad visning. Visningen är 45 minuter lång, och under turen genom Stadshusets politiska och representativa salar får gästerna bland annat höra varför Blå Hallen inte är blå, hur många mosaikbitar som finns i Gyllene Salen och var i Stadshuset som man har avbildat taket i ett vikingahus. Inför Nobelbanketten i december hålls det vanligtvis även särskilda Nobelvisningar, då guiden berättar om Nobelprisets kopplingar till Stadshuset, och om banketten. Visningar på svenska och engelska hålls dagligen året om, och under högsäsongen, under juni, juli och augusti, hålls även visningar på spanska, franska, italienska, tyska och kinesiska.
Om du har svårt att höra vad som sägs på guidade visningar kan du ha en hörselnedsättning och vara i behov av en hörapparat. Du som bor i Stockholm och vill gå på en guidad visning i Stadshuset kan då köpa hörapparater hos Hörbart innan visningen.