Guidad tur på Göteborgsoperan

Göteborgsoperan ligger som namnet antyder i Göteborg, närmare bestämt vid Lilla Bommen på den södra stranden av Göta Älv. Planerna på att bygga ett operahus i Göteborg fanns redan år 1959. Genom åren har en rad olika förslag på byggnader och platser förekommit, liksom olika kostnadsförslag. Vissa av dem mötte starkt motstånd – bland annat hölls ett protestmöte i Scandinavium i slutet av 1970-talet med 7 200 deltagare – men i juni 1991 började man till slut bryta mark för den nuvarande operabyggnaden. Den kunde invigas den 30 september 1994. Byggnationen hade då kostat 558 miljoner kronor, men operahuset var i världsklass, och genom åren har fler än 300 olika föreställningar satts upp på dess scen.1280px-GoteborgsOperan

Den som vill veta mer om Göteborgsoperans historia och hur det egentligen går till bakom kulisserna på en föreställning kan gå med på en guidad tur i huset. Guidar gör Rolf Nilsson, som kan allt och lite till om Göteborgsoperan. Om man vill gå en visning, och är ett sällskap på nio personer eller färre, är man hänvisad till de allmänna visningarna. De utgår relativt sällan och med oregelbundna mellanrum, allt mellan en gång i månaden till en gång varannan månad. Visningarna hålls dock alltid på lördagar klockan 13, och några kommande datum är den 30 januari och den 13 februari. Du kan köpa biljetten online eller i kassan på Göteborgsoperan. Är man en grupp som består av 10 personer eller fler kan man dock boka en privat visning, och då har man möjlighet att i större utsträckning välja själv när visningen är.

Inom alla branscher idag används IT-teknik allt mer, och guidebranschen är inget undantag. Bara några exempel på hur guider kan använda IT i sitt yrke är att söka efter information (både föreberedande inför en visning och i realtid under visningen, för att svara på frågor), använda smartphonens GPS-funktion (till exempel på stadsvandringar), hitta bilder att visa sina gäster och hålla sig uppdaterad på det senaste inom sitt område. Många guider är dock av den äldre generationen, liksom Rolf Nilsson på Göteborgsoperan, och om man känner att man behöver hjälp för att verkligen kunna integrera datorer och smartphones i sitt yrkesliv, kan man gå en IT-utbildning på Addskills.se.